Strony

2 wrz 2013

Pasta ajvar


Postanowiłam w tym roku zrobić wreszcie moją ukochaną 
pastę ajvar. Wyszła tak samo pyszna jak ta ze sklepu
a może nawet jeszcze lepsza:)

Składniki na ok. 2 słoiki:
1 średniej wielkości bakłażan
5 czerwonych papryk
1-2 papryczki chilli
4 ząbki czosnku
1 łyżka octu z białego wina
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
sól

Papryki oraz papryczki chilli przeciąć wzdłuż
i oczyścić z nasion.Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem
 do pieczenia razem z przekrojonym wzdłuż bakłażanem.
Ułożyć wypukłą częścią do góry.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
ok. 30-60 minut (papryka ma się tylko lekko zaczernić).
Paprykę włożyć do miski i przykryć folią spożywczą.
Bakłażana wydrążyć łyżką i razem z papryczką
chilli, czosnkiem, octem, papryką słodką i pieprzem
 kajeńskim zmiksować w blenderze.Przełożyć do miski.
Papryki obrać ze skóry i zmiksować w blenderze
ale tylko chwilkę żeby masa była grudkowata.
Dodać do reszty w misce i wymieszać.
Doprawić solą do smaku.Pastę można zawekować
 lub przechowywaćw lodówce przez 1-2 tygodnie.


*przepis pochodzi z bloga "Od kuchni"

4 komentarze: