Strony

15 sty 2015

Rogaliki krucho-drożdżowe


Dzisiaj przepis ze starego zeszytu mojej mamy.
Nie wiem czy mama je kiedyś piekła ale
u mnie będzie na pewno powtórka:)

Składniki na ok. 40 sztuk:
3 szklanki mąki pszennej
250g masła roślinnego
1 żółtko
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
3 dag świeżych drożdży
2 łyżki cukru

1 białko+ok.1/2 szklanki cukru

powidła lub dżem (smak dowolny)

 Drożdże wkruszyć do mąki i wymieszać. 
Dodać resztę składników. Wszystko razem zagnieść.
 Następnie rozwałkować na okrągły placek
 i pokroić go na osiem części.


Na każdą nałożyć po łyżeczce powideł lub dżemu,
 zwinąć rogaliki. Wierzch smarować 
białkiem i maczać w cukrze. 
Piec w 180 stopniach przez ok. 15 minut.


2 komentarze:

  1. Jakie piękne i smakowite :) Dziś również będę robić rogaliki z przepisu mojej Mamy :) Ale kiedyś na pewno wykorzystam ten!

    OdpowiedzUsuń