Strony

22 cze 2011

Torcik truskawkowy



Taki torcik można zrobić
z
okazji końca szkoły,
początku
wakacji, przywitania
lata lub
po prostu bo jest dobry.
Przepis powstał już bardzo dawno

i nawet z małymi modyfikacjami był
opublikowany w pewnej gazetce.
Wybaczcie, że nie ma przekroju
ale robiłam nie dla siebie:))

Składniki na biszkopt
tortownica 26cm:
3 jajka

6 łyżek cukru
6 łyżek oleju
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia  
Składniki na masę:
1/2 kg truskawek (mogą być mrożone)
400g serka waniliowego homogenizowanego

  200g jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru pudru

2 galaretki truskawkowe (po90g)

Do dekoracji:
truskawki
galaretka truskawkowa
lub bita śmietana

Na biszkopt białka ubić na sztywną pianę.
Dodać cukier i po jednym żółtku.
Ucierając oddawać olej oraz mąkę

połączoną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przelać do tortownicy
i
piec ok. 30 minut w 170 stopniach.

Na masę truskawki zmiksować na puree.

Do truskawek dodać serki, jogurt i
cukier puder.
Galaretki rozpuścić w 300ml gorące wody.
 Gdy ostygną wlać do masy.
Masę wylać na ostudzony biszkopt.
Odstawić do lodówki aż masa stężeje.

Na wierzchu ułożyć truskawki i zalać galaretką
lub ozdobić bitą śmietaną
i truskawkami.

9 komentarzy:

  1. pyszność!! przepiękny! dziękuję za przepis!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To będzie głupie pytanie, ale co tam! Czym to ciasto jest ozdobione z boku, że tak pięknie wygląda? To bita śmietana? Ale jak zrobić żeby miała taki ładny wzorek?

    OdpowiedzUsuń
  3. Miło mi, że torcik się spodobał:))

    A jeśli chodzi o pytanie to zawsze chętnie odpowiem na każde:)Wzorek jest zrobiony z bitej śmietany za pomocą szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki.

    OdpowiedzUsuń
  4. O jezu jaki piękny! Znalazłam w linkach koleżanki na fb. Siedzę w pracy i piję kawę, idealnie by pasował. Szkoda, że już nie ma truskawek..

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wyszło pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały torcik, zrobiłem go na urodziny córki. Niestety musiałem użyć truskawek mrożonych z Pińczowa, bo sezon na nie trwa krótko. Wierzch ozdobiłem winogronami, na szczęście świeżymi. Dziękuję za przepis, który rozwiązał mój problem. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń