Strony

22 cze 2015

Gnocchi z ricotty


Bardzo szybkie kluseczki
troszkę smakiem przypominają
nasze leniwe. Można podawać
zarówno na słodko jak i na
wytrawnie z sosem z masła, 
szałwii i parmezanu..

Składniki dla 2 osób:
250g serka ricotta
1 jajko
szczypta soli
30g startego parmezanu
90-100 g mąki

W misce wymieszać ricottę, jajko,
sól, i parmezan. Dodać mąkę i 
wymieszać. Wyjąć na stolnice, 
krótko zagnieść i podzielić na
trzy części. Z każdej utoczyć wałek
lekko spłaszczyć i pokroić 
(jak w kopytkach). Wrzucić
na osolony wrzątek. Gotować
do zawrzenia (ok. 3 minuty od
wypłynięcia)

* Na podstawie przepisu z tej strony.

2 komentarze:

  1. uwielbiam kluseczki :) świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszą być cudowne, ricotta zawsze sprawia, że wszystko smakuje jakoś tak bardziej magicznie :) A wyglądają przesmacznie!

    OdpowiedzUsuń