Strony

8 cze 2015

Truskawkowe tiramisu



Sezonowe szaleństwo truskawkowe
trwa dalej. Kto powiedział, że znany
włoski deser może być tylko kawowy?
U mnie dzisiaj w wersji truskawkowej.
Muszę Wam zdradzić nieskromnie, 
że był HITEM ostatniej imprezy:)

Składniki:
36 podłużnych biszkoptów
 400g truskawek
3 łyżki cukru pudru
 sok z 1/2 limonki

Składniki na krem:
350g serka mascarpone
500 ml śmietany kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru

kilka świeżych truskawek do dekoracji
kakao do posypania wierzchu

Blaszkę o wymiarze  20x20 cm wyłożyć folią.
Truskawki zmiksować na puree,
dodać sok z limonki i cukier puder.
Podzielić na dwie części. Połowę
biszkoptów maczać w musie truskawkowym
i układać na dnie blaszki. Resztą musu z tej
połówki (jeśli zostanie) polać warstwę biszkoptów.


Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z
cukrem pudrem. Dodać do serka mascarpone.
Połowę masy wyłożyć na biszkopty.
Powtórzyć czynność. Wierzch posypać kakao.
Podawać udekorowane świeżymi truskawkami.



2 komentarze: