Strony

21 sie 2010

Ciastka francuskie ze śliwkami


Bardzo szybkie ciasteczka, które można przygotować
z
dowolnymi owocami. Doskonałe na letnie popołudnia.
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
(może być mrożone)
śliwki lub inne owoce sezonowe
1 żółtko + 1 łyżeczka mleka


cukier puder do posypania

Ciasto francuskie rozwinąć.
Jeśli mamy mrożone wcześniej rozmrozić.

Pokroić na jednej wielkości prostokąty
lub kwadraty.
Wielkość wg. gustu.
Na pierwszym położyć 1/2 śliwki.
Brzegi posmarować wodą.
Na drugim prostokącie specjalnym wałkiem

  zrobić kratkę (patrz zdjęcie poniżej).
Nałożyć na owoce i skleić boki.

Wierzch posmarować żółtkiem
zmieszanym z mlekiem.
Piec w 210 stopniach na złoty kolor.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

2 komentarze: