Bardzo szybkie ciasteczka, które można przygotować z
dowolnymi owocami. Doskonałe na letnie popołudnia.
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
(może być mrożone)
śliwki lub inne owoce sezonowe
1 żółtko + 1 łyżeczka mleka
cukier puder do posypania
Ciasto francuskie rozwinąć.
Jeśli mamy mrożone wcześniej rozmrozić.
Pokroić na jednej wielkości prostokąty
lub kwadraty. Wielkość wg. gustu.
Na pierwszym położyć 1/2 śliwki.
Brzegi posmarować wodą.
Na drugim prostokącie specjalnym wałkiem
zrobić kratkę (patrz zdjęcie poniżej).
Nałożyć na owoce i skleić boki.
Wierzch posmarować żółtkiem
zmieszanym z mlekiem.
Piec w 210 stopniach na złoty kolor.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
1 opakowanie ciasta francuskiego
(może być mrożone)
śliwki lub inne owoce sezonowe
1 żółtko + 1 łyżeczka mleka
cukier puder do posypania
Ciasto francuskie rozwinąć.
Jeśli mamy mrożone wcześniej rozmrozić.
Pokroić na jednej wielkości prostokąty
lub kwadraty. Wielkość wg. gustu.
Na pierwszym położyć 1/2 śliwki.
Brzegi posmarować wodą.
Na drugim prostokącie specjalnym wałkiem
zrobić kratkę (patrz zdjęcie poniżej).
Nałożyć na owoce i skleić boki.
Wierzch posmarować żółtkiem
zmieszanym z mlekiem.
Piec w 210 stopniach na złoty kolor.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
ten pudrowy widelczyk na talerzu.. urocze:-)
OdpowiedzUsuń