Jeśli nie lubicie lub nie macie czasu na spędzanie
go w kuchni a macie ochotę na coś słodkiego ta babka
jest właśnie dla Was.Przepis ze zbiorów siostry Leonilli.
Składniki:
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
w temp. pokojowej
250g cukru pudru 5 jaj
olejek cytrynowy
lub skórka otarta z 1/2 cytryny 300g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Olej, wodę i cukier dobrze zmiksować.
Ucierając dodać po jednym żółtku i zapach.
Mąkę zmieszać z proszkiem i dodać do masy.
Na końcu ubić pianę z białek.
Delikatnie wymieszać z masą.
Odłożyć 1/4 ciasta. Dodać do niej kakao i 1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia. Foremkę babkową wysmarować masłem,
posypać bułką tartą.Wlać 1/2 ciasta białego, ciasto
z kakao i resztę białego.Piec w 160 stopniach ok. 50 minut.
Po wystudzeniu można polać polewą czekoladową
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
w temp. pokojowej
250g cukru pudru 5 jaj
olejek cytrynowy
lub skórka otarta z 1/2 cytryny 300g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Olej, wodę i cukier dobrze zmiksować.
Ucierając dodać po jednym żółtku i zapach.
Mąkę zmieszać z proszkiem i dodać do masy.
Na końcu ubić pianę z białek.
Delikatnie wymieszać z masą.
Odłożyć 1/4 ciasta. Dodać do niej kakao i 1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia. Foremkę babkową wysmarować masłem,
posypać bułką tartą.Wlać 1/2 ciasta białego, ciasto
z kakao i resztę białego.Piec w 160 stopniach ok. 50 minut.
Po wystudzeniu można polać polewą czekoladową
ta polewa na wierzchu.. jest cudna.
OdpowiedzUsuń