Strony

19 sie 2010

Babka na oleju



Jeśli nie lubicie lub
nie macie czasu na spędzanie
go
w kuchni a macie ochotę na coś słodkiego ta babka
jest
właśnie dla Was.Przepis ze zbiorów  siostry Leonilli.

Składniki:
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
w temp. pokojowej
250g cukru pudru 5 jaj
olejek cytrynowy
lub skórka otarta z 1/2 cytryny
300g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao

Olej, wodę i cukier dobrze zmiksować.
Ucierając dodać po jednym żółtku i zapach.

  Mąkę zmieszać z proszkiem i dodać do masy.
Na końcu ubić pianę z białek.
Delikatnie wymieszać z masą.
Odłożyć 1/4 ciasta.  Dodać do niej kakao i 1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia.
Foremkę babkową wysmarować masłem,
posypać bułką tartą.Wlać 1/2 ciasta białego, ciasto
z kakao i resztę białego.Piec w 160 stopniach ok. 50 minut.

Po wystudzeniu można polać polewą czekoladową


1 komentarz: