Jedno z moich ulubionych jesienno-zimowych ciast.
Pomimo, że jabłka są przez cały rok mnie
smakuje najbardziej właśnie w tym sezonie:))
Składniki:
3 jaja
300g mąki
150g masła
160g cukru
1 cytryna
2 łyżeczki
proszku do pieczenia szczypta soli
aromat rumowy 2 średnie kwaśne jabłkacukier puder do posypania wierzchu
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki
a następnie w plasterki.
Skropić obficie sokiem z cytryny. Miękkie masło utrzeć z cukrem,
szczyptą soli i otartą skórką
z cytryny na gładką masę.
Ciągle ucierając dodawać po jednym jajku.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy.Na końcu dodać kilka
kropli aromatu rumowego.
Do masy dodać jabłka i delikatnie
wymieszać łyżą. Ciasto włożyć do foremki keksowej
i piec ok. 45 minut w 170-180 stopniach.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
3 jaja
300g mąki
150g masła
160g cukru
1 cytryna
2 łyżeczki
proszku do pieczenia szczypta soli
aromat rumowy 2 średnie kwaśne jabłkacukier puder do posypania wierzchu
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki
a następnie w plasterki.
Skropić obficie sokiem z cytryny. Miękkie masło utrzeć z cukrem,
szczyptą soli i otartą skórką
z cytryny na gładką masę.
Ciągle ucierając dodawać po jednym jajku.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy.Na końcu dodać kilka
kropli aromatu rumowego.
Do masy dodać jabłka i delikatnie
wymieszać łyżą. Ciasto włożyć do foremki keksowej
i piec ok. 45 minut w 170-180 stopniach.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
wspaniałe ciasto!
OdpowiedzUsuń