Strony

5 paź 2010

Kurczak w cytrynowym sosie



Dzisiaj coś z kuchni chińskiej.
Przepis znaleziony na amerykańskim blogu.  
Muszę się przyznać, że bardzo nam przypadł do gustu
Pomimo zmiany (nie miałam
akurat
 na stanie) niektórych składników.

Składniki:
2 małe piersi z kurczaka (ok900g)
skrobia kukurydziana
(u mnie ziemniaczana)
-
do obtoczenia mięsa
biały pieprz

olej sezamowy
(u mnie z pestek winogron)


Składniki
na marynatę:

3 łyżki ciemnego sosu sojowego
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
(u mnie j.w)


Składniki na sos:
2 ząbki czosnku
kawałek startego świeżego imbiru

3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki skórki startej z cytryny
1/4 szklanki bulionu drobiowego
1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka skrobi
kukurydzianej (ziemniaczanej)
 
rozpuszczona w 1/4 szklanki wody

Zmieszać sos sojowy z olejem. Mięso pokroić w kostkę.
Wrzucić do marynaty.
Odstawić do lodówki
  na minimum 30 minut.  Po tym czasie mięso wyjąć,
odsączyć,
obtoczyć w mące zmieszanej
z pieprzem i usmażyć na złoty kolor na oleju.  
Zdjąć na ręcznik papierowy.
Na pozostały olej (jeśli jest mało dolać)
wrzucić posiekany czosnek i imbir.

Chwilkę przesmażyć i dodać sok i skórkę z cytryny,  
bulion oraz cukier.  Doprowadzić do całkowitego  
rozpuszczenia się cukru. Wtedy dodać mąkę rozmieszaną z wodą.
Włożyć mięso do sosu.
Podawać od razu po przygotowaniu.
Najlepiej z ryżem:)


1 komentarz: