Dzisiaj coś z kuchni chińskiej.
Przepis znaleziony na amerykańskim blogu.
Muszę się przyznać, że bardzo nam przypadł do gustu
Pomimo zmiany (nie miałam akurat
na stanie) niektórych składników.
Składniki:
2 małe piersi z kurczaka (ok900g)
skrobia kukurydziana
(u mnie ziemniaczana)
- do obtoczenia mięsa
biały pieprz
olej sezamowy
(u mnie z pestek winogron)
Składniki
na marynatę:
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
(u mnie j.w)
Składniki na sos:
2 ząbki czosnku
kawałek startego świeżego imbiru
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki skórki startej z cytryny
1/4 szklanki bulionu drobiowego
1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka skrobi
kukurydzianej (ziemniaczanej)
rozpuszczona w 1/4 szklanki wody
Zmieszać sos sojowy z olejem. Mięso pokroić w kostkę.
Wrzucić do marynaty. Odstawić do lodówki
na minimum 30 minut. Po tym czasie mięso wyjąć,
odsączyć, obtoczyć w mące zmieszanej
z pieprzem i usmażyć na złoty kolor na oleju.
Zdjąć na ręcznik papierowy.
Na pozostały olej (jeśli jest mało dolać)
wrzucić posiekany czosnek i imbir.
Chwilkę przesmażyć i dodać sok i skórkę z cytryny,
bulion oraz cukier. Doprowadzić do całkowitego
rozpuszczenia się cukru. Wtedy dodać mąkę rozmieszaną z wodą.
Włożyć mięso do sosu. Podawać od razu po przygotowaniu.
Najlepiej z ryżem:)
wyglada swietnie...wiem ze u mnie tez by posmakowalo rodzince
OdpowiedzUsuń