Strony

13 paź 2010

Zapiekanka paprykowo-pomidorowa


Bardzo smaczna zapiekanka, którą można podać

 zarówno na obiad jaki i na ciepłą kolację.
Nadaje się też dla osób nie jedzących mięsa.

Składniki:
20dag drobnego makaronu
  1 czerwona papryka
1 zielona papryka

1 cebula

ok. 1/2 kg pomidorów
  ok.1/2 puszki zielonego groszku  
1 ząbek czosnku 
  1 łyżeczka czerwonej
 papryki słodkiej
sól, pieprz bazylia
  ok. 100g żółtego sera 

Makaron ugotować al-dente
w osolonej wodzie. Ostudzić.
Na patelni rozgrzać oliwę,
dodać posiekaną cebulę i czosnek.
Następnie dodać czerwoną paprykę w proszku.

Chwilkę razem zasmażyć,
dodać obrane ze skóry i pokrojone pomidory.
Dusić aż pomidory się rozpadną
.
Dodać pokrojone w kostkę papryki oraz groszek.
Przyprawić do smaku.Smażyć ok. 5 minut a
następnie
wymieszać z makaronem.

Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Posypać startym serem. Zapiekać pod przykryciem
ok. 20 minut w 200 stopniach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz