Bardzo smaczna zapiekanka, którą można podać
zarówno na obiad jaki i na ciepłą kolację.
Nadaje się też dla osób nie jedzących mięsa.
Składniki:
20dag drobnego makaronu
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 cebula
ok. 1/2 kg pomidorów
ok.1/2 puszki zielonego groszku
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka czerwonej
papryki słodkiej
sól, pieprz bazylia
ok. 100g żółtego sera
Makaron ugotować al-dente
w osolonej wodzie. Ostudzić.
Na patelni rozgrzać oliwę,
dodać posiekaną cebulę i czosnek.
Następnie dodać czerwoną paprykę w proszku.
Chwilkę razem zasmażyć,
dodać obrane ze skóry i pokrojone pomidory.
Dusić aż pomidory się rozpadną.
Dodać pokrojone w kostkę papryki oraz groszek.
Przyprawić do smaku.Smażyć ok. 5 minut a następnie
wymieszać z makaronem.
Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Posypać startym serem. Zapiekać pod przykryciem
ok. 20 minut w 200 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz