Strony

26 paź 2010

Zupa cebulowa



Pyszna, sycąca, kremowa zupa
cebulowa.
Ja za nią przepadam. Z przepisu
emiloos

Składniki: 1kg cebuli
2L bulionu drobiowego
(może być z kostki)
2 plastry wędzonego
boczku
lub szynki
200g serka topionego
śmietankowego
sól, pieprz grzanki

Boczek (szynkę) pokroić w kostkę.
Usmażyć w garnku w którym
będziemy przygotowywać zupę.
Wyjąć i odłożyć na talerzyk. Na pozostałym tłuszczu usmażyć
pokrojoną w pół krążki
cebulę.
Wlać bulion i gotować ok. 1h
Następnie całość zmiksować
najlepiej blenderem.
Dodać serek topiony i mieszać
aż się rozpuści.
Można też pomóc sobie blenderem.
Dodać wcześniej usmażoną wędlinę.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z grzankami.

2 komentarze:

  1. jeszcze nigdy nie robilam zupy cebulowej:(,chyba czas to zmienic:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam pierwszy raz krem cebulowy dzieki Tobie i jest rewelacyjny!!! Choć robiłam wszystko zgodnie z przepisem to nie wyszedł mi aż tak gęsty ale smak ma rewelacyjny:) Przepadam za nią!

    OdpowiedzUsuń