Pyszna, sycąca, kremowa zupa cebulowa.
Ja za nią przepadam. Z przepisu emiloos
Składniki: 1kg cebuli
2L bulionu drobiowego
(może być z kostki)
2 plastry wędzonego
boczku lub szynki
200g serka topionego
śmietankowego sól, pieprz grzanki
Boczek (szynkę) pokroić w kostkę.
Usmażyć w garnku w którym
będziemy przygotowywać zupę.
Wyjąć i odłożyć na talerzyk. Na pozostałym tłuszczu usmażyć
pokrojoną w pół krążki cebulę.
Wlać bulion i gotować ok. 1h
Następnie całość zmiksować
najlepiej blenderem.
Dodać serek topiony i mieszać
aż się rozpuści.Można też pomóc sobie blenderem.
Dodać wcześniej usmażoną wędlinę.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z grzankami.
jeszcze nigdy nie robilam zupy cebulowej:(,chyba czas to zmienic:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam pierwszy raz krem cebulowy dzieki Tobie i jest rewelacyjny!!! Choć robiłam wszystko zgodnie z przepisem to nie wyszedł mi aż tak gęsty ale smak ma rewelacyjny:) Przepadam za nią!
OdpowiedzUsuń