Szarlotka to dla mnie też takie jesienne ciasto.
Na weekend upiekłam
z mojego sprawdzonego przepisu.
Tradycyjna. Na kruchym cieście.
Taką najbardziej lubimy.
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka cukru
250g masła roślinnego
3 jaja
2 łyżeczki proszku
do pieczenia
aromat cytrynowy
Składniki na nadzienie:
ok. 2kg kwaśnych jabłek
cukier -wg. uznania
(u mnie 2 łyżki)
ok. 1 łyżeczka cynamonu
bułka tarta
Mąkę przesiać z proszkiem.
Na stolnicy posiekać mąkę,
masło i cukier. Dodać jajka i aromat.
Szybko zagnieść kruche ciasto.
Urwać ok. 1/3 , owinąć
folią i włożyć do zamrażalnika.
Resztę włożyć do lodówki na ok.1-2h.
Jabłka obrać, pokroić lub zetrzeć na tarce.
Podlać odrobiną wody i dusić pod
przykryciem aż powstanie mus.
Pod koniec dodać cukier i cynamon.
Odkryć i dusić do całkowitego odparowania płynu.
Odstawić do ostudzenia. Dno blaszki o wymiarach 25x36cm
wylepić większym kawałkiem ciasta.
Posypać bułką tartą. Nałożyć jabłka.
Wierzch posypać ciastem z zamrażalnika.
Najwygodniej zetrzeć na tarce.
Piec ok. 50-60 minut w 180 stopniach.
najlepsze ciasto jesieni...pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń