Strony

21 paź 2010

Ślimaczki z ciasta francuskiego



Ślimaczki doskonale
nadają się do czerwonego barszczu.
Można jadać je
też solo:)

Składniki:
1 opakowanie ciasta
francuskiego 45-50dag
ok. 40dag szynki w plasterkach.
ok. 40dag żółtego sera w plasterkach
1 jajko

Ciasto francuskie rozmrozić.
Rozwałkować na płat o wymiarach ok. 40x50cm.
Na cieście ułożyć najpierw szynkę,
a potem ser żółty.
Zwinąć od dłuższej strony jak roladę.
Brzegi posmarować białkiem.
Roladę pokroić na centymetrowe kromki.
Położyć na blaszkę i piec ok. 20 minut
w 190-200 stopniach. Ok. 5 minut przed końcem
pieczenia posmarować każdą kromkę żółtkiem
zmieszanym z łyżką wody.

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie proste przekąski :) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto francuskie.. tyle możliwości i smaków. lubię.

    OdpowiedzUsuń
  3. wczoraj kupilam ciasto francuskie,lubie je miec w razie ,,w,,i jak napisala asieja...tyle mozliwosci...twoja przekaska musi fajnie smakowac.

    OdpowiedzUsuń
  4. To fakt. Ciasto francuskie daje bardzo dużo możliwości:)

    OdpowiedzUsuń