Pamiętacie jeszcze potrawkę z kurczaka?
Ja pamiętam z przedszkola:))
Składniki na ok.3 osoby:
1 podwójna pierś z kurczaka
2 średnie marchewki
1 pietruszka
kawałek pora i selera
ziele angielskie
liść laurowy
sól, pieprz
sok z cytryny
Składniki na zasmażkę:
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
Mięso zalać wodą (powinno być jej tyle,
żeby zakryła mięso) Dodać przyprawy.
Jak ktoś lubi można dodać vegetę.
Gdy zacznie się gotować,
dodać obraną włoszczyznę.
Nie zaszkodzi troszkę ją poprzycinać:)
Całość gotować na małym ogniu aż warzywa
i mięso będą miękkie.
Z wywaru wyjąć mięso i warzywa.
Wywar przecedzić. W rondlu roztopić masło,
dodać mąkę i lekko zasmażyć.
Wlewać po troszku wywar
aż do odpowiedniej konsystencji sosu.
Dodać sól, pieprz i sok z cytryny.
Na końcu wrzucić pokrojone mięso
oraz marchewkę i pietruszkę
(pokrojone oczywiście).
Proponuję posypać natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz