Strony

16 gru 2010

Kurczak w cytrusowym sosie


Propozycja dla osób,które lubią mięsa na słodko
kurczak na azjatycką nutę w sosie cytrusowym.

Składniki:
2 piersi z kurczaka
 

Składniki na panierkę:
mąka ok.1,5 szklanki
1 jajko sól, pieprz ok.1/4 łyżeczki
Składniki na sos:
1,5 szklanki wody
2 łyżki soku z pomarańczy
1/4 szklanki soku z cytryny
1/3 szklanki octu winnego
2,5 łyżki sosu sojowego
1 łyżka startej skórki z pomarańczy
1 szklanka brązowego cukru

1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/4 łyżeczki mielonej papryki


1/4 szklanki wody
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej

Mięso pokroić na spore kawałki.
Do jednego talerza wbić
jajko i ubić je widelcem.

Do drugiego wsypać mąkę z solą i pieprzem.

Kurczaka moczyć w jajku i obtaczać w mące.

Usmażyć na oleju.
Zdjąć z patelni.
Na patelnię wlać wodę, sok z
cytryny i pomarańczy,
ocet i sos sojowy.
Zagotować i dodać cukier, skórkę z
pomarańczy,
imbir, paprykę i czosnek.
Chwilkę razem pogotować.
W 1/4 szklanki wody rozpuścić
mąkę ziemniaczaną.

Wlewać do sosu aż douzyskania gęstego sosu.
Konsystencją przypomina kisiel.
Wrzucić do sosu mięso.

Wymieszać i podawać z ryżem.


1 komentarz: