Strony

3 gru 2010

Piernik na kawie


Ten piernik piekę już od
kilku lat na Boże Narodzenie.
Bardzo nam smakuje.
  Można go przełożyć powidłami
i polać czekoladą.


Składniki:
3 jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju 1 szklanka miodu
3/4 szklanki mocnej kawy 4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku
do pieczenia

1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 szklanki orzechów opcjonalnie

Jaja z cukrem utrzeć na gładką masę.
Powoli dodawać olej i miód.
Mąkę, proszek, sodę i przyprawy przesiać do miski.
Wymieszać razem. Dodać do masy.
Na końcu dodać kawę
i orzechy.
Ciasto wlać do dużej blaszki
keksówki lub
upiec w kwadratowej foremce.

Piec troszkę ponad godzinę w 160-170 stopniach.

Polać polewą czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz