Strony

12 lis 2012

Chleb bez zagniatania



Dzisiaj chleb dla każdego.
Nawet dla tego, kto chleb ma 
 zamiar zrobić pierwszy raz  w życiu:)
Ten jest tak prosty, że nie
 wymaga nawet zagniatania.
A przy tym wychodzi bardzo smaczny.
Przepis z tej strony.

Składniki
 na 1 bochenek:
4 szklanki mąki
3/4 łyżki suszonych drożdży
3/4 łyżki soli
2 szklanki letniej wody
1-2 łyżki masła do wysmarowania formy

W dużej misce zmieszać mąkę, drożdże i sól.
Dodać letnią wodę i wymieszać drewnianą łyżką.
Nie mogą zostać suche części.
Przykryć folią i zostawić w temperaturze
 pokojowej na 3-4 godziny.
Po tym czasie wyłożyć ciasto na posypaną
mąką stolnicę i uformować bochenek.


Przełożyć go do wysmarowanej masłem
okrągłej formy (ja użyłam tortownicy:)
Przykryć i zostawić aż wyrośnie na 1-2h.
Gdy już wyrośnie piec go w nagrzanym
do 220-230 stopni piekarniku
 przez ok. 30 minut.

5 komentarzy:

  1. Czas spróbować upiec chlebek :)
    Wydaje się być prosty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmmm chleb bez zagniatania? To coś dla mnie;)
    Co prawda do tej pory suche drożdże nie chciały się mnie słuchać, ale może spróbuję się z nimi oswoić;)

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy mozna dodać zwykle drożdże zamiast suszonych i jaki jest wtedy przelicznik?

    OdpowiedzUsuń
  4. Trudno powiedzieć ale pewnie można użyć zwykłych drożdży. Tylko najpierw trzeba zrobić rozczyn. Jeśli się dobrze orientuję to będzie to ok. 18-20g świeżych.

    OdpowiedzUsuń