Bardzo pulchniutka drożdżówka,
którą możemy zrobić z dowolnym
nadzieniem, pokroić i potem
ułożyć w blaszce byle jak.
Wyrośnie takie zakręcone cudo:))
Składniki:
500g mąki
30g świeżych drożdży
70g cukru
250ml letniego mleka
80g masła
2 jajka
szczypta soli
Dowolne nadzienie:
powidła, masa makowa,
masa orzechowa itp.
Dowolne nadzienie:
powidła, masa makowa,
masa orzechowa itp.
Całą mąkę przesiać.
Do miski wlać letnie mleko.
Dodać pokruszone drożdże,
jedną łyżeczkę cukru i tyle mąki,
żeby rozczyn miał gęstość kwaśnej śmietany.
Przykryć i odstawić na ok.15 minut.
Po tym czasie do wyrośniętego
rozczynu dodać resztę mąki, cukru,sól,
1 jajko i 1 białko oraz roztopione letnie masło.
Ciasto wyjąć na posypaną mąką stolnicę
i zagniatać aż stanie się gładkie i elastyczne.
Przykryć i zostawić do ponownego wyrośnięcia
(aż podwoi swoją objętość).
Następnie rozwałkować na prostokąt.
Długość powinniśmy dostosować do długości
blaszki keksówki w jakiej będziemy piekli.
Posmarować nadzieniem zostawiając wolne boki.
Zwinąć w roladę, spłaszczyć, przeciąć wzdłuż
na 3 części i ułożyć dowolnie w blaszce
(czyli ułożyć byle jak:)
(czyli ułożyć byle jak:)
Posmarować pozostałym żółtkiem
zmieszanym z odrobiną mleka.
Piec w nagrzanym do 180 stopni
piekarnikuprzez około 30 minut.
piekarnikuprzez około 30 minut.
Ostudzić i posypać pudrem lub polać lukrem.
mniam, mniam wygląda pysznie! chyba muszę w końcu zabrać się za drożdżówki! :)
OdpowiedzUsuńMniam! Piękna drożdżówka :)!
OdpowiedzUsuńJestem zachwycona, jaki piękny kolor. Wygląda tak apetycznie, że chyba w weekend zrobię :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale!!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam drożdżowe ciasto zwłaszcza w połączeniu z ciemnym dżemem:)
OdpowiedzUsuńIlko, takie zakręcone drożdżowe są najlepsze!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
jakie żółciutkie! :). takie zakręcone też świetnie wychodzą w formie babki, a zachwycone spojrzenia gości pt. "Jak to zrobiłaś?" są wtedy obowiązkowe :)
OdpowiedzUsuńJak zwykle bardzo smaczna propozycja. Pozwolisz, że się poczęstuję? ;)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że drożdżówka przypadła Wam do gustu:) Muszę natomiast sprostować ona taka żółta nie jest tylko zdjęcie było robione w nocy przy kiepskim oświetleniu.
OdpowiedzUsuńDlatego też wstawiłam nowe zdjęcie w dziennym świetle. Przy okazji lepiej widać środek:)