Strony

4 lis 2012

Zupa marchwiowo-ziemnaczana



 Bardzo delikatna zupa z marchewki
i ziemniaków, którą możemy podać
nawet maluszkom w chłodny
jesienno-zimowy dzień:)

Składniki
 dla 3-4 osób:
2 duuuże marchewki
230g ziemniaków
kawałek selera
700ml bulionu drobiowego
sól, pieprz
troszkę majeranku
1/4 szklanki mleka
(lub śmietanki 30%)
grzanki
natka pietruszki

Warzywa pokroić w kostkę
lub na cienkie plasterki.
Wrzucić do garnka i zalać bulionem.
Zagotować, zmniejszyć gaz i gotować
aż warzywa zmiękną (ok. 30-40 minut)
Następnie zupę zmiksować blenderem.
Dodać mleko i przyprawy.
Podawać z grzankami i natką pietruszki.

4 komentarze:

  1. lubię taką zupę. na kolację idealna. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chodzi ta zupa za mną już jakiś czas, chyba muszę wreszcie ją zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie zupy. :)
    Wygląda niesamowicie. :)

    OdpowiedzUsuń