Dzisiaj zapraszam na domowej roboty
drożdżówki w kształcie ósemek z serem.
Moje ulubione:)))
Składniki na ok. 20szt:
1/2kg mąki
250ml mleka
30g świeżych drożdży
80g cukru
80g masła
2 jajka
szczypta soli
Składniki na masę serową:
25og białego sera
30g miękkiego masła
1 jajko (żółtko i białko oddzielnie)
100g cukru
1 łyżka proszku
budyniowego waniliowego
Do miski wlać letnie mleko,
pokruszyć drożdże i dodać 1 łyżeczkę cukru.
Całość mieszać aż drożdże się rozpuszczą
Dodać tyle mąki, żeby rozczyn miał
gęstość kwaśnej śmietany (ok. 100g).
Przykryć i odstawić w ciepłe
miejsce na ok. 20 minut.
Po tym czasie dodać resztę mąki, cukru,
1 jajko i 1 białko (żółtko zachować) oraz
rozpuszczone masło i sól.
Wyrobić ciasto w razie potrzeby
podsypać troszkę mąką.
Przykryć i odstawić do ponownego
wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Przygotować masę serową.
Mało utrzeć z serem.
Dodać cukier, żółtko i proszek budyniowy.
Na końcu ubitą pianę z białek.
Ciasto rozwałkować.
Szklanką powycinać koła i długie paski (fot.1)
Zlepiać po dwa (jak na fot.2), brzegi posmarować
pozostałym żółtkiem zmieszanym
z łyżką wody lub mleka.
Paski skręcić jak spiralkę i okręcić
wkoło kółek tworząc ósemkę.
i właśnie na to miałam ochotę :) Naszło mnie na pieczenie :)
OdpowiedzUsuńŚliczne drożdżówki! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńnapewno wypróbuję. Lubię drożdżówki z serem, ale tylko domowe :DD
OdpowiedzUsuńWiem co będę piekła na niedzielne śniadanko :)
OdpowiedzUsuńwkrótce na pewno zrobię! uwielbiam drożdżówki! Pozdrawiam! =D
OdpowiedzUsuńNa 8 punktów przyznaję tym ósemko 8 punktów :D
OdpowiedzUsuńZrobione i pożarte! inaczej tego nazwać nie można, w ciągu pół godziny zniknęły wszystkie zrobione z połowy porcji :)
OdpowiedzUsuń