Strony

11 lis 2011

Drożdżowe ósemki z serem



Dzisiaj zapraszam na domowej
roboty
drożdżówki
w kształcie ósemek z serem.
Moje ulubione:)))

Składniki na ok. 20szt:
1/2kg mąki
250ml mleka
30g świeżych drożdży
80g cukru
80g masła
2 jajka
szczypta soli

Składniki na masę serową:
25og białego sera
30g miękkiego masła
1 jajko (żółtko i białko oddzielnie)
100g cukru
1 łyżka proszku
budyniowego waniliowego

Do miski wlać letnie mleko,
pokruszyć drożdże i dodać 1 łyżeczkę cukru.
Całość mieszać aż drożdże się rozpuszczą
Dodać tyle mąki, żeby rozczyn miał
gęstość kwaśnej śmietany (ok. 100g).
Przykryć i odstawić w ciepłe
miejsce na ok. 20 minut.
Po tym czasie dodać resztę mąki, cukru,
1 jajko i 1 białko (żółtko zachować) oraz
rozpuszczone masło i sól.
Wyrobić ciasto w razie potrzeby
podsypać troszkę mąką.
Przykryć i odstawić do ponownego
wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Przygotować masę serową.
Mało utrzeć z serem.
Dodać cukier, żółtko i proszek budyniowy.
Na końcu ubitą pianę z białek.
Ciasto rozwałkować.
Szklanką powycinać koła i długie paski (fot.1)
Zlepiać po dwa (jak na fot.2), brzegi posmarować
pozostałym żółtkiem zmieszanym
z łyżką wody lub mleka.
Paski skręcić jak spiralkę i okręcić
wkoło kółek tworząc ósemkę.


Powstały środek napełnić serem
(można też budyniem, dżemem lub
makiem- zależy od inwencji:)))
Posmarować resztą żółtka i piec
w nagrzanym do 190 stopni
piekarniku ok. 20 minut.
Wystudzić na kratce i można polukrować.

7 komentarzy:

  1. i właśnie na to miałam ochotę :) Naszło mnie na pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne drożdżówki! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. napewno wypróbuję. Lubię drożdżówki z serem, ale tylko domowe :DD

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiem co będę piekła na niedzielne śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wkrótce na pewno zrobię! uwielbiam drożdżówki! Pozdrawiam! =D

    OdpowiedzUsuń
  6. Na 8 punktów przyznaję tym ósemko 8 punktów :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobione i pożarte! inaczej tego nazwać nie można, w ciągu pół godziny zniknęły wszystkie zrobione z połowy porcji :)

    OdpowiedzUsuń