Bardzo prosta
potrawa jednogarnkowa,
którą możemy przygotować
nawet w 15 minut:)
Składniki na 4-5 osób:
250g długoziarnistego ryżu
1 łyżka masła
1 łyżeczka przyprawy curry
2 ząbki czosnku
2 szklanki bulionu drobiowego
1 pierś z kurczaka (50dag)
1 czerwona papryka
250g pieczarek
150g zielonego mrożonego groszku
sól, pieprz
szczypiorek
W szybkowarze lub naczyniu o
grubym dnie rozpuścić masło.
Dodać przeciśnięty czosnek i curry.
Chwilkę smażyć i dodać surowy ryż.
Smażyć ok. 1 minuty i całość zalać bulionem.
Zamknąć pokrywę szybkowara i ustawić
czas na 15 minut (lub przykryć garnek
pokrywką i gotować do miękkości).
W tym czasie na patelni rozgrzać oliwę.
Dodać pokrojonego w drobną kostkę
kurczaka (wcześnie doprawionego solą )
i usmażyć na złoty kolor.
Następnie dodać pokrojone pieczarki
oraz paprykę i groszek.
Smażyć ok. 15 minut na średnim ogniu.
Pod koniec doprawić do smaku.
Usmażone składniki zmieszać z
ugotowanym ryżem.
Posypać szczypiorkiem.
Bardzo szybkie i smaczne danie. Polecam. Magda.
OdpowiedzUsuń