Dzisiaj przestawiam Wam przepis na danie z imbirem.
Bardzo smaczne pod warunkiem,
że lubicie imbir:)))
Składniki na 2 osoby:
1 pierś z kurczaka
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
Składniki na marynatę:
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżeczki startego na tarce imbiru
2 przeciśnięte ząbki czosnku
Mięso przekroić na dwa filety
(jak ktoś woli cieńsze to można jeszcze
w połowie i będą cztery)
W misce wymieszać wszystkie
składniki na marynatę.
Włożyć kotlety i wstawić do
lodówki na ok. 2-3h.
Na patelni rozgrzać oliwę.
Wyjąć kurczaka z marynaty
(resztę zachować) i usmażyć na złoty kolor.
Do pozostałej marynaty dodać
troszkę wody, cukier i mąkę.
Dokładnie wymieszać.
Z patelni zdjąć mięso i wlać miksturę.
Gotować aż sos zgęstnieje.
Włożyć mięso i obtoczyć w gęstym sosie.
Bardzo smaczne pod warunkiem,
że lubicie imbir:)))
Składniki na 2 osoby:
1 pierś z kurczaka
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
Składniki na marynatę:
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżeczki startego na tarce imbiru
2 przeciśnięte ząbki czosnku
Mięso przekroić na dwa filety
(jak ktoś woli cieńsze to można jeszcze
w połowie i będą cztery)
W misce wymieszać wszystkie
składniki na marynatę.
Włożyć kotlety i wstawić do
lodówki na ok. 2-3h.
Na patelni rozgrzać oliwę.
Wyjąć kurczaka z marynaty
(resztę zachować) i usmażyć na złoty kolor.
Do pozostałej marynaty dodać
troszkę wody, cukier i mąkę.
Dokładnie wymieszać.
Z patelni zdjąć mięso i wlać miksturę.
Gotować aż sos zgęstnieje.
Włożyć mięso i obtoczyć w gęstym sosie.
oj.. imbir to nie dla mnie, ale na pewno pyszne dla tych, którzy lubią imbir ;-)
OdpowiedzUsuńLubie i często używam imbir do marynat i jako przyprawę. Proste i na 100% smaczne danie.
OdpowiedzUsuńJak imbir to z piwem, ale może wystarczy po prostu wypróbować Twój przepis, żeby przekonać się do imbiru w innym daniu ?!:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Świetny blog.
http://oh-liveagoodlife.blogspot.com/
Ilko! Pyszna propozycja - imbir to cudowny dodatek.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)