Sałatka Waldorf powstała
pod koniec XIX wieku w Nowym Jorku
w Hotelu Waldorf Astoria (stąd nazwa).
Na początku składała się tylko
z jabłka, selera i majonezu.
Orzechy zaczęto dodawać pózniej.
Teraz doczekała się wielu wersji
ale nie zmieniło się to, że zawsze
serwowana jest na liściach sałaty:)
Składniki na 4 porcje:
3 czerwone jabłka
2 łodygi selera naciowego
100g orzechów włoskich
1 sałata lodowa
Składniki na sos:
1/2 szklanki majonezu
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
sok z cytryny
Jabłka pokroić razem ze skórką w kostkę.
Selera w cienkie plasterki,
orzechy lekko posiekać.
Składniki na sos wymieszać.
Do miski włożyć jabłka, selera i orzechy.
Dodać sos i dokładnie wymieszać.
Sałatę porwać na mniejsze części.
Ułożyć na dnie salaterki.
Na wierzch włożyć owoce z orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz