Strony

20 lis 2011

Sałatka Waldorf


Sałatka Waldorf powstała
pod koniec XIX wieku w Nowym Jorku
w Hotelu Waldorf Astoria (stąd nazwa).
Na początku składała się tylko
z jabłka, selera i majonezu.
 

Orzechy zaczęto dodawać pózniej.  
Teraz doczekała się wielu wersji
ale nie zmieniło się to, że zawsze  
serwowana jest na liściach sałaty:)

Składniki na 4 porcje:

3 czerwone jabłka
2 łodygi selera naciowego
100g orzechów włoskich
1 sałata lodowa

Składniki na sos:
1/2 szklanki majonezu
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
sok z cytryny

Jabłka pokroić razem ze skórką w kostkę.
Selera w cienkie plasterki,
orzechy lekko posiekać.
Składniki na sos wymieszać.
Do miski włożyć jabłka, selera i orzechy.
Dodać sos i dokładnie wymieszać.
Sałatę porwać na mniejsze części.
Ułożyć na dnie salaterki.
Na wierzch włożyć owoce z orzechami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz