Chrupiące kąski z kurczaka, które
możemy podać jako przekąskę
z jakimś dipem lub salsą.
Składniki dla 3-4 osób:
1 pierś z kurczaka (500g)
Składniki na panierkę:
1/2 opakowania nachos
(chipsów z tortilli)-ok. 100g
1/2 -1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
1 jajko
mąka, sól
Mięso pokroić na kawałki.
Posypać lekko solą.
Chipsy wsadzić do blendera
i drobno zmielić (na okruszki:)
Dodać pieprz kajeński (jeśli lubimy
delikatniej 1/2 łyżeczki, jeśli
pikantniej dodać 1 łyżeczkę).
Mięso panierować kolejno w
mące, roztrzepanym jajku i chipsach.
Na patelni rozgrzać oliwę.
Smażyć kąski z obydwóch stron
na złoty kolor (lub upiec w piekarniku).
z jakimś dipem lub salsą.
Składniki dla 3-4 osób:
1 pierś z kurczaka (500g)
Składniki na panierkę:
1/2 opakowania nachos
(chipsów z tortilli)-ok. 100g
1/2 -1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
1 jajko
mąka, sól
Mięso pokroić na kawałki.
Posypać lekko solą.
Chipsy wsadzić do blendera
i drobno zmielić (na okruszki:)
Dodać pieprz kajeński (jeśli lubimy
delikatniej 1/2 łyżeczki, jeśli
pikantniej dodać 1 łyżeczkę).
Mięso panierować kolejno w
mące, roztrzepanym jajku i chipsach.
Na patelni rozgrzać oliwę.
Smażyć kąski z obydwóch stron
na złoty kolor (lub upiec w piekarniku).
Mmm, chrrrrupiące :] Na co dzień przyrządzam kurczaka tylko w przyprawach, bez panierki, ale na wyjątkowe okazje zawsze się skuszę na jakiś nadzwyczajny dodatek. Ten wygląda wyjątkowo smakowicie :]
OdpowiedzUsuńwspaniałe kąski w sam raz na imprezkę :)
OdpowiedzUsuń