Strony

13 gru 2011

Kruche ciastka z dżemem


Dzisiaj również ciasteczka.
Z tą różnica, że te są kruche
i przekładane dżemem:)

Składniki na
ok. 30-40szt.
300g mąki
200g masła
100g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki śmietany
szczypta soli
można dodać aromat
lub cukier waniliowy

dżem, marmolada lub powidła-
do przełożenia ciasteczek

Z mąki, masła, cukru, żółtka, śmietany
i soli zagnieść kruche ciasto.
Zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.
Stolnicę posypać mąką.
Rozwałkować ciasto i foremką lub
małą szklanką (moja ma 5cm wycinać koła).
W co drugim zrobić dziurkę
lub dowolny kształt foremką.
Piec w 180 stopniach ok. 10-15 minut.
Smarować pełne ciastka dżemem.
Przykryć ciastkiem z dziurką.
Całość posypać cukrem pudrem.

6 komentarzy:

  1. pięknotki - pierwsze co mi przyszło do głowy jak je zobaczyłam

    OdpowiedzUsuń
  2. Łał! Ale one śliczne :-) Mimo takiej godziny to i tak bym się skusiła i to na więcej niż jedno ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kto u Ciebie zjada te wszystkie pyszności? Musisz mieć moja droga naprawdę dużą rodzinę, albo jakiegoś porządnego łasucha pod bokiem :] Ciasteczka mega urocze, została mi marmolada z ostatniego pieczenia i coś muszę z nią zrobić, może więc takie witrażyki? :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Toczko ja zjadam:)))Jestem łasuchem nr.1 no i oczywiście mam sporo "testerów":))

    OdpowiedzUsuń