Strony

4 kwi 2013

Babka kakaowa


Babkę kakaową piekłam na święta.
Największe wzięcie miała
u najmłodszych członków rodziny.
Co zresztą było do przewidzenia:)
Przepis pochodzi z książki
"Nowe ciasta siostry Leonilli"

Składniki:
3 jajka
1,5 szklanki mąki
100g miękkiego masła
1 szklanka cukru pudru
1/2 szklanki mleka
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masło utrzeć z cukrem.
Dodawać po jednym jajku.
Mąkę zmieszać z proszkiem i kakao.
Dodawać na zmianę z mlekiem do masy.
Ciasto wlać do małej formy babkowej (1,5L)
wysmarowanej masłem i piec w 160 stopniach
przez około 45 minut.
Gdy ostygnie polać polewą czekoladową.

8 komentarzy:

  1. Na jakiej wielkości foremkę jest ten przepis. Ja mam chyba za dużą.:-/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja foremka ma 19 cm ale może być i mniejsza bo babka zajęła tylko 3/4 wysokości.

      Usuń
  2. Bardzo ładna, ja oczywiście przeczytałam kawowa ale głodnemu zawsze na myśli...

    OdpowiedzUsuń
  3. babka pzrepysznie wyglad apozdrawiam ciepluteńko

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda, taka zimowa jeszcze:)

    OdpowiedzUsuń
  5. piękna :) zjadłabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń