Strony

11 mar 2015

Klopsy w indyjskim stylu


Kolejne danie z książki
Ani Starmach Pyszne 25.
Muszę przyznać, że chyba
najlepsze z tych kilku,
które wypróbowałam.

Składniki dla 4 osób:
400g mięsa drobiowego
2 łyżeczki startego świeżego imbiru
1 szalotka
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka uprażonych orzechów włoskich
świeża kolendra (u mnie dymka)

Składniki na sos:
2 łyżeczki zielonej pasty curry
250 ml śmietany 30%
1 łyżeczka kurkumy
szczypta kminu rzymskiego
po 1/2 łyżeczki papryki ostrej i słodkiej
sól, pieprz

Orzechy uprażyć na mocno rozgrzanej
patelni bez dodatku tłuszczu.
Mięso wymieszać z posiekanym czosnkiem,
imbirem, szalotką i orzechami. Uformować
małe kulki wielkości orzecha włoskiego.
Klopsy usmażyć na oleju na złoty kolor.
Zdjąć i na patelnie wlać śmietanę,
dodać curry, kmin, kurkumę, papryki
oraz sól i pieprz. Sos zagotować.
Do gorącego włożyć klopsy. Gotować
około 10 minut. Posypać kolendrą.
Podawać z ryżem lub kaszą kuskus.

2 komentarze: