Wiosenna zupa z kurczakiem, warzywami
i fasolką. Bardzo szybka do przygotowania
po całym dniu w pracy.
Składniki dla 4-5 osób:
1 cebula
1 średnia marchewka
1 laska selera naciowego
1 młoda cukinia
1 mała czerwona papryka
1 mała żółta papryka
1 puszka krojonych pomidorów (400g)
1 puszka białej fasolki
1 szklanka zielonego mrożonego groszku
1 L bulionu drobiowego (można
użyć tego z gotowania kurczaka)
1 mała pierś z kurczaka (ok. 400g)
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz
czerwona ostra papryka
natka pietruszki
Kurczaka ugotować z dodatkiem
przyprawy do zup (najlepiej swojej roboty).
W garnku o grubym dnie rozgrzać 1-2 łyżki oleju.
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć ok. 3 minuty.
Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i smażyć ok. 4 minuty.
Dodać pokrojoną w kostkę cukinię, seler i papryki.
Smażyć jeszcze 3 minuty. Dodać bulion, pomidory,
pokrojonego ugotowanego kurczaka oraz mrożony groszek.
Doprawić, zagotować , zmniejszyć gaz i
gotować ok. 10 minut. Dodać fasolkę.
Gotować jeszcze 2 minuty.
Podawać posypaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz