Bardzo prosty sernik ze słodką
karmelową polewą. Jest ozdobą
każdego stołu:)
Składniki na spód:
200g herbatników
70g masła
Składniki na sernik:
1 kg sera mielonego
1-1,5 szklanki cukru
5 jajek
400g kwaśnej śmietany
1/4 szklanki mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego
bez cukru-40g
Składniki na wierzch:
1 puszka gotowej masy kajmakowej
Pokruszone herbatniki zmieszać z rozpuszczonym
masłem. Wyłożyć dno tortownicy o wymiarze
25-26 cm. Wyrównać i schłodzić w lodówce ok. 1/2 h.
W misce utrzeć ser z cukrem. Dodać śmietanę
oraz budyń i mleko. Na końcu dodać jajka i
wmieszać je do masy ucierając jak najkrócej.
Masę wyłożyć na spód. Na dnie piekarnika
ustawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą.
Nagrzać piekarnik do 170 stopni i włożyć
sernik. Piec ok. 1,5 godziny. Gdyby wierzch
za bardzo się przypiekał położyć folie aluminiową.
Sernik po upieczeniu zostawić w piekarniku
z lekko uchylonymi drzwiczkami aż ostygnie.
Gdy ostygnie dobrze jest wstawić go do lodówki
na całą noc. Następnego dnia polać masą kajmakową i
ozdobić np. kolorowymi groszkami lub posiekanymi orzechami.
ozdobić np. kolorowymi groszkami lub posiekanymi orzechami.
Wyśmienity :)
OdpowiedzUsuń