Strony

16 mar 2015

Schab na kiszonej kapuście ze śliwkami


Bardzo prosty przepis na przepyszne
danie z kapustą 2w1.
Idealnie sprawdzi się na rodzinnym
niedzielnym obiedzie:)

Składniki:
ok.1 kg schabu
1/2 kg kapusty kiszonej -(można dać więcej)
1 cebula
sól, pieprz
majeranek
4-5 suszonych śliwek

Mięso natrzeć solą, pieprzem i majerankiem.
Zostawić w lodówce na kilka godzin
lub najlepiej na całą noc. Cebulę
pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju.
Kapustę jeśli jest bardzo kwaśna opłukać.
Dodać do niej cebulę. Schab obsmażyć
na oleju na złoty kolor. Na dnie naczynia 
żaroodpornego ułożyć kapustę, na nią
wyłożyć sparzone i pokrojone na mniejsze
kawałki śliwki. Na wierzch włożyć schab.
Podlać niewielką ilością wody i zapiekać
pod przykryciem ok. 1,5-2 godziny.

1 komentarz: