Przepis na to ciasto może być już wielu osobom
znany. Wstawiłam go kilka lat temu na
Wielkie Żarciei powędrował sobie w świat.
Ta popularność może świadczyć
tylko na jego korzyść:))
Składniki na blaszkę 25x40cm:
biszkopt z 5-6 jaj
Ja robię taki jak w tym przepisie.
Składniki na masę:
1L śmietany kremówki
2 śmietan fixy
2 łyżki cukru pudru
100g mlecznej czekolady
3 batony Prince Polo Classic XXL
1 puszka brzoskwiń
1 galaretka brzoskwiniowa na wierzch
Biszkopt po ostudzeniu nasączyć
sokiem z puszki.
Na masę ubić śmietanę na sztywno.
Dodać cukier puder, śmietan fixy,
startą na tarce czekoladę,
pokruszone batony i pokrojone
w kostkę brzoskwinie.
Całość wymieszać i nałożyć na biszkopt.
Wierzch zalać galaretką.
Składniki na blaszkę 25x40cm:
biszkopt z 5-6 jaj
Ja robię taki jak w tym przepisie.
Składniki na masę:
1L śmietany kremówki
2 śmietan fixy
2 łyżki cukru pudru
100g mlecznej czekolady
3 batony Prince Polo Classic XXL
1 puszka brzoskwiń
1 galaretka brzoskwiniowa na wierzch
Biszkopt po ostudzeniu nasączyć
sokiem z puszki.
Na masę ubić śmietanę na sztywno.
Dodać cukier puder, śmietan fixy,
startą na tarce czekoladę,
pokruszone batony i pokrojone
w kostkę brzoskwinie.
Całość wymieszać i nałożyć na biszkopt.
Wierzch zalać galaretką.
Robilam to ciasto!!!!mam je chyba nawet na blogu.Potwierdzam!!!!jest pyszne!
OdpowiedzUsuńTo ciasto robiłam zdaje sie jako pierwsze z Twoich przepisów:) a to było dawno temu:) pyszności:) ilona
OdpowiedzUsuńchciałabym zrobić to ciasto i mam pytanie czy mogę zastąpić śmietanafix żelatyną?jeżeli tak to w jakich proporcjach??ile to ciacho może stać w lodówce żeby się nie zepsuło?pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOczywiście, że można zastąpić żelatyną ja bym dała ok. 6 łyżeczek. Stać w lodówce może ok. 3-4 dni.
OdpowiedzUsuńdziękuje :) czyli 3 duże łyżki? w jakiej ilości wody mam je rozpuścić?przepraszam za głupie pytania ale wolę być pewna :)
OdpowiedzUsuńTak w ok. 1/2 szklanki.
OdpowiedzUsuńWitam ponownie
OdpowiedzUsuńchcę upiec to ciasto na ten weekend , na blaszce 24 x
24 cm . Bardzo proszę o radę z ilu jajek zrobić biszkopt i ile dać śmietany do masy .
Ja nie bardzo lubię dużo masy na biszkopcie i zastanawiam się ,czy nie zrobić jej z pół porcji / tylko czy to nie będzie za mało ?/
pozdrawiam Agata
Biszkopt bym upiekła z 3 jajek a masy użyła 1/2 porcji.
UsuńDziękuje za szybką odpowiedż . Wieczorem biorę sie za biszkopt , a jutro rano masa :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam Agata
Bardzo dobre i co równie ważne bardzo łatwe do zrobienia . Pozdrawiam
Usuń