Danie z karkówki, które chyba przygotowuję najczęściej.
Bo jest szybkie i smaczne. I od razu 2w1.
Ale na pewno nie dla osób na diecie:))
Z przepisu frettki.
Składniki:
ok. 1/2kg karkówki
ok. 1/2kg ziemniaków
sól, pieprz
przyprawy jak: majeranek, vegeta,
papryka lub inne ulubione
oliwa
2-3 ząbki czosnku
3-4 łyżki masła
Mięso pokroić na ok. 1/2 cm kotlety.
Lekko rozbić. Przyprawić do smaku solą,
pieprzem oraz ziołami.
Ziemniaki obrać i pokroić w 1/2 cm plastry.
Lekko posolić. Ja ziemniaki kroję na ćwiartki
i podgotowuję kilkanaście minut (ok. 15)
w osolonej wodzie. Dno naczynia żaroodpornego
posmarować lekko oliwą. Położyć ziemniaki.
Kotlety lekko posmarować oliwą i
położyć na ziemniakach.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni
40 minut pod przykryciem.
Masło rozpuścić, dodać
przeciśnięty czosnek. Polać mięso.
Znów wstawić do piekarnika i piec
już bez przykrycia 20 minut.
planuję zrobić jutro:)
OdpowiedzUsuńJak powiedzialam tak zrobiłam proste pyszne danie do ktorego bede wracać nie raz:) dzieki:)
OdpowiedzUsuń