![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiZ_5HDiF1Woh27WRKOQqJlwFGh_iSB-xdqWUTjVxUkzlLZSesfVmMZkE_IskOcyMPHirVBCXK2huQ0eWeLS_qdvVAU1BffZKOAye1pAFzwWNkkoOE-Lp2ZCC6Ofio9Rcv-PnyQHp_-BeC1/s640/a+kark%25C3%25B3wka+pieczona+z+ziemniakami.jpg1.jpg)
Danie z karkówki, które chyba przygotowuję najczęściej.
Bo jest szybkie i smaczne. I od razu 2w1.
Ale na pewno nie dla osób na diecie:))
Z przepisu frettki.
Składniki:
ok. 1/2kg karkówki
ok. 1/2kg ziemniaków
sól, pieprz
przyprawy jak: majeranek, vegeta,
papryka lub inne ulubione
oliwa
2-3 ząbki czosnku
3-4 łyżki masła
Mięso pokroić na ok. 1/2 cm kotlety.
Lekko rozbić. Przyprawić do smaku solą,
pieprzem oraz ziołami.
Ziemniaki obrać i pokroić w 1/2 cm plastry.
Lekko posolić. Ja ziemniaki kroję na ćwiartki
i podgotowuję kilkanaście minut (ok. 15)
w osolonej wodzie. Dno naczynia żaroodpornego
posmarować lekko oliwą. Położyć ziemniaki.
Kotlety lekko posmarować oliwą i
położyć na ziemniakach.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni
40 minut pod przykryciem.
Masło rozpuścić, dodać
przeciśnięty czosnek. Polać mięso.
Znów wstawić do piekarnika i piec
już bez przykrycia 20 minut.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhe0395Ml22GXpxpVxYVyXCL2FI8t3znRpej3pRgB9SjCQIIl2TGiYpOo3S9kELNMaWRbCGk2WpSZiHGIVRD4rARTc0z1lUaykNt4tvXLh26JBHUriX-vVIrHsJeG3jA2VmXkjCV04j0MDb/s640/a+kark%25C3%25B3wka+pieczona+z+ziemniakami.jpg)
planuję zrobić jutro:)
OdpowiedzUsuńJak powiedzialam tak zrobiłam proste pyszne danie do ktorego bede wracać nie raz:) dzieki:)
OdpowiedzUsuń