![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi14U36T3eFBNKArE6UZjc9bHJgqv818ktLEtiCRShYPSu70H3ukSlYUEqw91qzV2lCYg80GFPKi91PX4CwxasUsGMX75Serlj07mOk9OQSojHsmDYrUZwwKD2dAVXZIC7dB8Ya32KCVcCF/s640/a+ciasto+z+piank%25C4%2585+cappuccino+nowe.jpg)
Dzisiaj ciasto dla
wielbicieli smaku
czekoladowo-kawowego.
wielbicieli smaku
czekoladowo-kawowego.
Składniki na ciasto
blaszka 25x40:
4 jajka 250g masła
250g cukru
250g mleka 500g mąki
70g kakao
1 mały proszek
do pieczenia
50g orzechów laskowych
100g gorzkiej czekolady
Składniki na piankę:
600ml śmietany 30%
2 śmietan fixy
30g cappuccino
w proszku (smak dowolny)
2 łyżki cukru pudru
Masło utrzeć z cukrem na
puszystą masę.
Dodawać do masy po
jednym jajku i mleko.
Mąkę przesiać razem z
kakao i proszkiem do pieczenia.
Dodawać po trochu do ucieranej masy.
Na końcu dodać drobno posiekane
orzechy i połamaną na małe kawałki czekoladę.
Ciasto wlać do blaszki i piec
w 170 stopniach ok. 30 minut.
Wyjąć i ostudzić.
Śmietanę ubić na sztywno,
dodać cukier puder, śmietan fixy i cappuccino.
Na wystudzonym cieście
rozsmarować piankę cappuccino.
Wierzch można posypać startą czekoladą.
blaszka 25x40:
4 jajka 250g masła
250g cukru
250g mleka 500g mąki
70g kakao
1 mały proszek
do pieczenia
50g orzechów laskowych
100g gorzkiej czekolady
Składniki na piankę:
600ml śmietany 30%
2 śmietan fixy
30g cappuccino
w proszku (smak dowolny)
2 łyżki cukru pudru
Masło utrzeć z cukrem na
puszystą masę.
Dodawać do masy po
jednym jajku i mleko.
Mąkę przesiać razem z
kakao i proszkiem do pieczenia.
Dodawać po trochu do ucieranej masy.
Na końcu dodać drobno posiekane
orzechy i połamaną na małe kawałki czekoladę.
Ciasto wlać do blaszki i piec
w 170 stopniach ok. 30 minut.
Wyjąć i ostudzić.
Śmietanę ubić na sztywno,
dodać cukier puder, śmietan fixy i cappuccino.
Na wystudzonym cieście
rozsmarować piankę cappuccino.
Wierzch można posypać startą czekoladą.
czy jajka dodaje się w całości ????
OdpowiedzUsuńTak jajka dodajemy całe.
OdpowiedzUsuńWitam a czy ciasto czekoladowe jest wilgotne?
OdpowiedzUsuńZ tego co pamiętam a piekłam to ciasto wieki temu było dość wilgotne.
UsuńDziękuję za szybką odpowiedź :-)
Usuń