Strony

21 gru 2010

Ciasto z pianką cappuccino


Dzisiaj ciasto dla
wielbicieli smaku

czekoladowo-kawowego.


Składniki na ciasto
blaszka 25x40:
4 jajka 250g masła
250g cukru
250g mleka 500g mąki
70g kakao
1 mały proszek
do pieczenia
50g orzechów laskowych
100g gorzkiej czekolady

Składniki na piankę:
 
600ml śmietany 30%
2 śmietan fixy

30g cappuccino
w proszku (smak dowolny)

2 łyżki cukru pudru

Masło utrzeć z cukrem na
puszystą masę.

Dodawać do masy po
jednym jajku
i mleko.
Mąkę przesiać razem z
kakao
i proszkiem do pieczenia.
Dodawać po trochu do ucieranej masy.
  Na końcu dodać drobno posiekane
orzechy
i połamaną na małe kawałki czekoladę.
Ciasto wlać do blaszki
i piec
w 170 stopniach ok. 30 minut.

Wyjąć i ostudzić.

Śmietanę ubić na sztywno,
dodać
cukier puder, śmietan fixy i cappuccino.
Na wystudzonym cieście
rozsmarować
piankę cappuccino.
Wierzch można posypać startą czekoladą.


5 komentarzy:

  1. czy jajka dodaje się w całości ????

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak jajka dodajemy całe.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam a czy ciasto czekoladowe jest wilgotne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tego co pamiętam a piekłam to ciasto wieki temu było dość wilgotne.

      Usuń
    2. Dziękuję za szybką odpowiedź :-)

      Usuń