A u mnie ciasto francuskie ciągle króluje:))
Tym razem w formie rogalików
z serkiem topionym i szynką.
U nas rogaliki zniknęły w 5 minut.
Składniki na 10-12 szt.:
1 opakowanie ciasta francuskiego (u mnie świeże-275g)
100g serka topionego
ziołowego
szynka ok.5plasterków 1 żółtko +1 łyżka mleka
do posmarowania wierzchu Ciasto francuskie jeśli mamy
mrożone to najpierw rozmrozić w temp. pokojowej.
Następnie lekko rozwałkować (niekoniecznie).
Przekroić ciasto w połowie (wzdłuż).
Pokroić na trójkąty. Każdy trójkąt posmarować
serkiem topionym i położyć 1/2 plasterka szynki.
Jak plasterki są bardzo duże to przeciąć na 4-ry części.
Zwinąć od szerszego brzegu w rogalik.
Rogi wywinąć do środka.
Wierzch posmarować jajkiem zmieszanym z mlekiem.
Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku ok. 15 minut.
pyszności!:)
OdpowiedzUsuń