Strony

5 gru 2010

Rogaliki z szynką i serkiem topionym


A u mnie ciasto francuskie ciągle króluje:))

Tym razem w formie rogalików
z serkiem topionym
i szynką.
U nas rogaliki
zniknęły w 5 minut.

Składniki na 10-12 szt.:
1 opakowanie ciasta francuskiego (u mnie świeże-275g)
100g serka topionego
ziołowego

szynka ok.5plasterków 1 żółtko +1 łyżka mleka
do
posmarowania wierzchu Ciasto francuskie jeśli mamy
mrożone
to najpierw rozmrozić w temp. pokojowej.
Następnie lekko rozwałkować (niekoniecznie).
Przekroić ciasto w połowie (wzdłuż).
Pokroić na trójkąty.
Każdy trójkąt posmarować
serkiem
topionym i położyć 1/2 plasterka szynki.
 Jak plasterki są bardzo duże to przeciąć na 4-ry części.
Zwinąć od szerszego brzegu w rogalik.
Rogi wywinąć do środka.

Wierzch posmarować jajkiem zmieszanym z mlekiem.
Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku ok. 15 minut.


1 komentarz: