Strony

16 gru 2010

Chleb dla początkujących



Jak sama nazwa wskazuje przepis dla osób
dopiero
zaczynających  swoja przygodę
z pieczeniem chleba.


Składniki:
3 szklanki mąki pszennej

1,5-2 łyżeczki soli
2 łyżeczki suszonych drożdży
  1 1/8 szklanki wody
 
Wszystkie składniki razem wymieszać.
Jeśli ciasto wyjdzie bardzo twarde
dolać troszkę wody.
  Jeśli będzie się bardzo kleiło
dosypać trochę mąki.

Ciasto powinno mieć konsystencję
miękkiej plasteliny.

Zagniatać ciasto przez 10 minut.

Przykryć i odstawić w ciepłe

miejsce do wyrośnięcia na ok. 90 minut.
Po wyrośnięciu jeszcze raz
szybko ciasto zagnieść, uderzać je pięścią.
Uformować chleb.

Włożyć do blaszki keksówki

  wyłożonej papierem i odstawić pod
przykryciem na 45 minut.

Po tym czasie chleb piec w nagrzanym
  do 190 stopni piekarniku ok. 30-40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz