Ten piernik piekę już od kilku lat na Boże Narodzenie.
Bardzo nam smakuje. Można go przełożyć powidłami
i polać czekoladą.
Składniki:
3 jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju 1 szklanka miodu
3/4 szklanki mocnej kawy 4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku
do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 szklanki orzechów opcjonalnie
Jaja z cukrem utrzeć na gładką masę.
Powoli dodawać olej i miód.
Mąkę, proszek, sodę i przyprawy przesiać do miski.
Wymieszać razem. Dodać do masy.
Na końcu dodać kawę i orzechy.
Ciasto wlać do dużej blaszki keksówki lub
upiec w kwadratowej foremce.
Piec troszkę ponad godzinę w 160-170 stopniach.
Polać polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz