![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgaGtL9Mo3Tdku05g25QL2yuERXizOjFFcZJHZpU4A3M1h_R2FX8mibr8EaqNZfrIKiq5PKhvAaNoIl81-G3KulXiSS8RzFUKZAtSQ4nNVepvmt_hgltGobTgxzxQGV07tlmf0ezDUGmro_/s640/a+fasolka+po+breto%25C5%2584sku.jpg)
Mój m-ż uwielbia wszelakie dania z fasolą.
Ja tak średnio ale czego się nie robi dla faceta.
W końcu przez żołądek do serca:))
Składniki:
1/2kg białej fasoli (najlepiej Jaś) 2 skrzydełka lub 1 udko z kurczaka
2 kawałki cienkiej kiełbasy1 mały koncentrat pomidorowy
sól, pieprz
majeranek
ziele angielskie
liść laurowy
Fasolę moczyć w wodzie przez całą noc.
Na drugi dzień przełożyć ja razem z wodą w której się moczyła do garnka. Ewentualnie dolać trochę wody.
Dodać mięso drobiowe, ziele angielskie,
pieprz ziarnisty i listek laurowy.
Całość zagotować, przykręcić na
mały gaz i gotować do całkowitej miękkości fasoli.
Następnie dodać pokrojoną w
kostkę i usmażoną na patelni kiełbasę.
Doprawić koncentratem, solą,
pieprzem i majerankiem. Jeśli fasolka wyjdzie nam za
rzadka można zaprawić ją mąką.
Na drugi dzień przełożyć ja razem z wodą w której się moczyła do garnka. Ewentualnie dolać trochę wody.
Dodać mięso drobiowe, ziele angielskie,
pieprz ziarnisty i listek laurowy.
Całość zagotować, przykręcić na
mały gaz i gotować do całkowitej miękkości fasoli.
Następnie dodać pokrojoną w
kostkę i usmażoną na patelni kiełbasę.
Doprawić koncentratem, solą,
pieprzem i majerankiem. Jeśli fasolka wyjdzie nam za
rzadka można zaprawić ją mąką.
w mojej rodzinie także to męskie danie. czyli najbardziej lubiane przez Tatę.
OdpowiedzUsuńa ja się wyłamię i powiem, że ja uwielbiam:) mam zamiar zrobić, ale nie wiedziałam, że fasolę trzeba namoczyć:/ więc jutro może będzie na obiad:)
OdpowiedzUsuń