Strony

22 paź 2011

Zupa krem dyniowo-ziemniaczana



Gdy nadchodzą zimne jesienne
dni
nie ma to ja pożywna zupa.
W lato prawię ich nie gotuję
za
to jesienią i zimą nadrabiam:)))

Troszkę zmodyfikowany przepis pochodzi z
"Twój przepis na zdrowie"

Składniki na 3-4 osoby:
1/2 kg ziemniaków
30-40dag dyni
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
2 liście laurowe (suszone)
1/2 L bulionu drobiowego
1/2-3/4 szklanki mleka

Ziemniaki i dynię obrać.
Z dyni usunąć pestki i włókna.
Pokroić na duże kawałki.
W garnku rozgrzać troszkę oliwy.
Wrzucić drobno pokrojoną cebulę,
przeciśnięty czosnek i listki laurowe.
Smażyć 2-3 minuty.
Następnie dodać bulion
i pokrojone warzywa.
Gotować na małym ogniu ok. 30 minut
(aż warzywa będą miękkie).
Wyjąć listki laurowe i całość zmiksować
za pomocą blendera na gładką masę.
Dodać mleko i gotować ok. 5 minut.
Podawać z grzankami.

2 komentarze:

  1. Zostałaś otagowana:) Zapraszam do nowej zabawy wśród bloggerek, szczegóły u mnie na blogu:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Miałam robić zupę dyniową, ale zrobiłam dyniową z ziemniakami ;) Wyszła bardzo smaczna, super z grzankami. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń