Strony

5 lis 2011

Kurczak pieczony na kiszonej kapuście



Dzisiaj mało skomplikowane
danie
obiadowe- kurczak,
którego zapieka
się z kiszoną
kapustą.
Robiłam to danie już kiedyś
i całkiem
o nim zapomniałam ale

teraz chyba będę nadrabiała:)))

Przepis autorstwa
baby.

Składniki dla 3 osób:
3 udka z kurczaka
1/2 kg mało kwaśnej
kapusty kiszonej*
przyprawa do drobiu
troszkę oleju

Kuczaka posypać przyprawą.
Ja najpierw zdejmuję skórę
ale jak ktoś lubi to nie musi:))
Wstawić na ok. 30 minut do lodówki.
Na dno naczynia żaroodpornego
włożyć wypłukaną i odciśniętą
kiszoną kapustę
Na nią położyć udka.
Wierzch skropić olejem.
Przykryć i piec
ok. 1,5h w 180 stopniach.

*jak ktoś bardzo lubi kapustę
może dać troszkę więcej.

3 komentarze:

  1. Dla mnie skórka jest kwintesencją kurczaka ! :) A tego lubię w każdej postaci. Odzwyczaiłam się używać przyprawy do drobiu, teraz sama robię mieszankę do kurczaka ;) Na pewno zdrowiej :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. A to mi przypomina jakiś program telewizyjny. Właścicielka restauracji opowiadała o swojej najczęściej zamawianej potrawie o nazwie "rzyć w kapuście" (tak, przez "rz") i był to pieczony kurczak w kapuście kiszonej :) Niestety nie miałam okzazji spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurczak wyszedł rewelacyjny a kapusta niebo w gębie.

    OdpowiedzUsuń