Strony

8 gru 2011

Piernikowa chatka


Bardzo proszę o wyrozumiałość ale
to moja pierwsza w życiu
piernikowa chatka:)
Powstała przy okazji pieczenia
pierniczków albo odwrotnie
pierniczki upiekłam z pozostałej
porcji ciasta, która została mi po chatce.

Składniki:
ciasto na pierniczki (myślę, że może
być każde pod warunkiem, że
wyjdzie twarde)-moje z tego przepisu.
lukier królewski do dekoracji
można też udekorować różnymi słodkościami:)

Szablony (można zrobić samemu lub skorzystać
z gotowych np. z internetu)
Ja skorzystałam z szablonów zamieszczonych
na tej na stronie (tam też pokazane
jak montować chatkę).

Szablony na 15cm chatkę:
dach x2
ściany x2 i komin
przód i tył chatki

Ciasto rozwałkować i wycinać
kolejne elementy chatki.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem
do pieczenia i piec ok. 15 minut w 170 stopniach.
Następnie elementy trzeba zostawić, żeby ostygły.

Gdy dobrze ostygną można
się zabrać za ozdabianie.
Teraz znów trzeba swoje odczekać
aż lukier dobrze zaschnie (najlepiej, żeby
sechł przez całą noc).
Kolejnym etapem (dla mnie najtrudniejszym:)
jest łączenie elementów chatki.
Najpierw-za pomocą lukru- łączymy dolne
części (i znów najlepiej, żeby troszkę przeschły)
a na końcu łączymy dach.

11 komentarzy:

  1. Piękny domeczek, uwielbiam domki z piernika i szopki, to takie piękne drobiazgi, które niesamowicie ozdabiają świąteczny stół. W zeszłym roku też dekorowałam domek i w tym roku mam zamiar to powtórzyć, tylko z większą ilością ozdóbek, takich jak u Ciebie śnieżynek, białych i niebieskich perełek i może jeszcze coś wymyślę ;]
    Jeszcze raz gratuluję talentu zdobniczego :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczny!!! bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podziwiam, naprawdę ładny!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uroczy! podziwiam talent mistrzyni...

    OdpowiedzUsuń
  5. Super chatka :) I w cale nie widac ze to twoja pierwsza :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny domek, chciałabym zrobić w tym roku dla córeczki. Moje pytanie. Ile dni wcześniej można zrobić domek?

    OdpowiedzUsuń
  7. Domek można zrobić nawet na 2-3 tygodnie przed Świętami.

    OdpowiedzUsuń
  8. Kochana,juz nie badz taka skromna...cudenko stworzylas alez jestem pod wrazeniem..ale wlasciwie nie powinno mnie juz nic na Twoim pysznym blogu zdziwic:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie upiekłam elementy, wyglądają cudownie. Mam takie pytanie, wiem że piernik może poleżeć, ale czy jak już upiekłam domek, to będzie jadalny na święta? I jak go przechowywać?

    OdpowiedzUsuń
  10. Domek jest jak najbardziej jadalny tylko, że trzeba by mieć do niego zdrowe zęby:)))A tak na poważnie to myślę, że do Świąt to on już za bardzo nie zmięknie.U mnie stoi sobie w kuchni jako ozdoba bez opakowania:)

    OdpowiedzUsuń