Strony

28 mar 2015

Mini serniczki bananowe


Kolejny przepis na mini serniczki.
W tym roku postawiłam na serniki
a nie babki ale dzięki temu pojawiło
i pojawi się więcej serników bo
babek i babeczek jest już dużo:)

Składniki na 18 sztuk:
150 g herbatników
75g masła
1 łyżka cukru lub miodu

Składniki na masę:
500g mielonego sera
2 jajka
3/4 szklanki cukru
2 dojrzałe banany
sok z cytryny

150g śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
chipsy bananowe 

Ciastka pokruszyć,  dodać do nich
rozpuszczone mało i cukier. Wymieszać.
Na dno każdej papilotki wsypać po
1 łyżce herbatników. Ugnieść dnem szklanki.
Ponieważ serniczków wychodzi więcej
niż 12 trzeba piec partiami lub jeśli
dysponujemy dwiema blaszkami
(foremkami silikonowymi) równocześnie.
W misce utrzeć ser w temperaturze pokojowej
z cukrem. Banany rozgnieść widelcem i
skropić sokiem z cytryny. Dodać do sera.
Następnie dodać jajka i krótko miksować
tylko do połączenia składników. Masą
serową wypełnić papilotki do 3/4 wysokości.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku
przez około 15-20 minut. Ostudzić i wstawić
do lodówki najlepiej na całą noc. Śmietanę
kremówkę ubić z cukrem. Udekorować
babeczki śmietana i czipsem bananowym.


2 komentarze:

  1. Przepiękne są te serniczki! :)
    Z chęcią skosztowałabym tych cudowności! *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię serniki, więc z miłą chęcią będę wypatrywać nowych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń