Strony

4 wrz 2013

Ogórki po chińsku


Szaleję dalej z przetworami i nie powiedziałam jeszcze 
ostatniego słowa:)Niedługo zabieram się za kolejną
porcję tych ogórków bo przyznam, że bardzo przypadły
 nam do gustu.Nie wiem czemu taka ich nazwa
ale myślę, że tego powodem jest ich smak słodko-kwaśny:)
ps. dzięki sugestii waniliowej pistacji doszłam jednak
 do wniosku, że one są bardziej słodko-ostre
ale to nie zmienia faktu, że są pyszne:)))

Składniki:
2 kg małych ogórków gruntowych
2 łyżki soli 
1-2 łyżeczki chilli w proszku
1-2 główki czosnku
1,5 szklanki octu 10%
2 szklanki przegotowanej wody
50 dag cukru
7-8 łyżek oleju

Ogórki umyć i razem ze skórką pokroić w cienkie plastry.
Sól rozpuścić w gotowanej wodzie, ostudzić
i zalać nią ogórki.Wymieszać, przykryć
i odstawić na co najmniej 6 godzin.
Po tym czasie odcedzić na sitku (wodę wylać).
Do ogórków dodać chilli oraz posiekany czosnek.
Całość wymieszać. Ocet zagotować razem z cukrem.
W osobnym garnuszku podgrzać olej.Ogórki wrzucić do garnka
 z zalewą i dodać olej. Zagotować i gorące przekładać
do wcześniej wyparzonych suchych słoików.
Szybko zakręcić i stawiać do góry nogami.
Przykryć kocykiem i zostawić aż ostygną.
Przenieść w chłodne miejsce.Świetnie smakują na kanapce:)


*przepis pochodzi z książeczki
"Najlepsze przepisy na nalewki i przetwory"

** z podanej porcji wyszły mi 3 duże słoiki.

4 komentarze:

  1. Robię takie ogórki bardzo często ale moje sa zazwyczaj słodko - ostre, ze względu na dużą ilośc chili:) ale muszę przyznać, że są wyśmienite:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz co masz rację one są bardziej słodko-ostre niż słodko-kwaśne. Ale, że wyśmienite to fakt:)

      Usuń
  2. za słodkie wyszło z tą ilością cukru

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis, wszedł na stałe do mojej listy obowiązkowych przetworów na zimę :)

    OdpowiedzUsuń