Tak naprawdę to ciasto nazywa się
cukiniowym chlebkiem. Przepis stąd.
Wychodzi miękkie i bardzo wilgotne.
Składniki na 1 keksówkę:
2 szklanki startej cukinii
3 jaja
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju 2 szklanki mąki
1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki soli
1 szklanka orzechów
(ja nie dodałam)
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Pestki wcześniej usuwamy.
Jaja ubić z cukrem na masę.
Dodać olej. Mąkę wymieszać z proszkiem,
sodą, solą, cynamonem. Dodać do masy.
Na końcu dodać posiekane orzechy i cukinię.
Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku ok. 1h.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz