Langosze, czyli węgierskie placki na drożdżach,
mieliśmy przyjemność jeść podczas tegorocznych
wakacji. Chłopaki domagali się ich
już prawie od miesiąca. W końcu je zrobiłam.
Pyszne. Z przepisu madziorka.
Nam najbardziej smakują z sosem
czosnkowym i żółtym serem.
Składniki na
ok.6sztuk:
400g mąki
1 szklanka letniego mleka
30g drożdży
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
1-2 łyżki oleju
2 średnie ziemniaki
olej do smażenia
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
Utrzeć na puree. W misce wymieszać mleko,
drożdże, mąkę, cukier, olej i sól.
Dodać do niej puree ziemniaczane.
Wymieszać razem. Zostawić pod przykryciem
na ok. 45-60 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie rwać na kawałki,
rozciągać w palcach na placuszki.
Smażyć na oleju na złoty kolor.
Nam najbardziej smakują z sosem
czosnkowym i żółtym serem.
Składniki na
ok.6sztuk:
400g mąki
1 szklanka letniego mleka
30g drożdży
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
1-2 łyżki oleju
2 średnie ziemniaki
olej do smażenia
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
Utrzeć na puree. W misce wymieszać mleko,
drożdże, mąkę, cukier, olej i sól.
Dodać do niej puree ziemniaczane.
Wymieszać razem. Zostawić pod przykryciem
na ok. 45-60 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie rwać na kawałki,
rozciągać w palcach na placuszki.
Smażyć na oleju na złoty kolor.
Witaj...wlasnie niedawno robilam podobne placki,i zapomnialam jak one sie nazywaja...chodzilo mi cos po glowie bliny ,ale nie tak,dopiero teraz sobie przypomnialam,ze kiedys juz spotkalam sie z taka nazwa...sa pyszne...robie tez podobne z surowymi ziemniakami.pycha!!
OdpowiedzUsuńZ surowymi jeszcze nie robiłam. Mam ten przepis z gotowanymi i te bardzo nam smakują. Ale wszystko przede mną:))
OdpowiedzUsuńwitam placuszki przepyszne ... moja babcia robi takie odkąd pamiętam ale nie używa ziemniaków ... a wychodza znakomicie ... zycze udanych wyopieków i pozdrawiam
OdpowiedzUsuń