Zupa ogórkowa z dodatkiem ryżu.
Doskonała na jesienne chłodne dni.
Smakuje nawet najmłodszym:)
Składniki:
ok.1,2L wywaru z mięsa 1 duża marchewka 1 małą pietruszka
kawałek pora
i selera
2 małe ziemniaki
3 łyżki ryżu 300g ogórków
kiszonych (ok. 6 sztuk) sól, pieprz
ziele angielskie
listek laurowy
koperek lub natka
Marchewkę, pietruszkę selera i ogórki
(ja obieram) zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Pora pokroić w krążki. Ziemniaki w drobną kostkę.
Warzywa, oprócz ogórków, wrzucić do wywaru.
Dodać ryż i przyprawy.
Gotować aż warzywa będą miękkie. Dodać ogórki.Gotować jeszcze kilka minut.
Przed podaniem posypać koperkiem lub natką.
Jak lubicie można zabielić śmietaną lub jogurtem.
Po raz pierwszy ugotowałam zupę ogórkową z dodatkiem ryżu i mogę powiedzieć, że zupka wyszła smaczna i pożywna.Szybko się gotuje!
OdpowiedzUsuńZjedliśmy ją z apetytem :)