Strony

21 wrz 2010

Zupa ogórkowa z ryżem



Zupa ogórkowa z dodatkiem ryżu.
Doskonała na jesienne chłodne dni.
Smakuje nawet najmłodszym:)

Składniki:
ok.1,2L wywaru z mięsa 1 duża marchewka 1 małą pietruszka
kawałek pora
i selera
2 małe ziemniaki
3 łyżki ryżu 300g ogórków
kiszonych
(ok. 6 sztuk) sól, pieprz
ziele angielskie
listek laurowy
koperek lub natka

Marchewkę, pietruszkę  selera i ogórki
(ja obieram)
zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Pora pokroić w krążki. Ziemniaki w drobną kostkę.
Warzywa, oprócz ogórków, wrzucić do wywaru.
Dodać ryż i przyprawy.
Gotować aż warzywa będą miękkie.
Dodać ogórki.Gotować jeszcze kilka minut.
Przed podaniem posypać
koperkiem lub natką.
Jak lubicie można zabielić śmietaną lub jogurtem.


1 komentarz:

  1. Po raz pierwszy ugotowałam zupę ogórkową z dodatkiem ryżu i mogę powiedzieć, że zupka wyszła smaczna i pożywna.Szybko się gotuje!
    Zjedliśmy ją z apetytem :)

    OdpowiedzUsuń