Strony

29 wrz 2010

Muszelki nadziewane z beszamelem



Muszelki robiłam już dość dawno temu ale jeszcze
 pamiętamjak były pyszne. Przepis pochodzi ze
strony
nasza kafejka ale bez podanych
tam dokładnych ilości
składników.
U mnie też trochę "na oko"

Składniki:
1 opakowanie dużych
muszli ok. 1/2kg
ser żółty do posypania

Składniki na farsz:
ok. 30-50 dag mięsa mielonego
wieprzowego
1 słoik sosu do spaghetti
lub fixu

Składniki na sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5-2 szklanek mleka
sól, pieprz
gałka muszkatołowa

Muszle ugotować w osolonej wodzie al dente.
Mięso usmażyć, dodać sos.Wymieszać i nadziewać muszelki.
Na patelni rozpuścić masło.Dodać mąkę, zasmażyć ale nie rumieniąc.
Wlewać pomału mleko ciągle mieszając
żeby nie zrobiły się grudki.Do naczynia żaroodpornego wlać sos.
Ułożyć nadziane muszelki. Całość posypać startym serem.
Zapiekać pod przykryciem ok. 40 minut w 180-190 stopniach.




1 komentarz: