Muszelki robiłam już dość dawno temu ale jeszcze
pamiętamjak były pyszne. Przepis pochodzi ze
strony nasza kafejka ale bez podanych
tam dokładnych ilości składników.
U mnie też trochę "na oko"
Składniki:
1 opakowanie dużych
muszli ok. 1/2kg
ser żółty do posypania
Składniki na farsz:
ok. 30-50 dag mięsa mielonego
wieprzowego
1 słoik sosu do spaghetti
lub fixu
Składniki na sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5-2 szklanek mleka
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
Muszle ugotować w osolonej wodzie al dente.
Mięso usmażyć, dodać sos.Wymieszać i nadziewać muszelki.
Na patelni rozpuścić masło.Dodać mąkę, zasmażyć ale nie rumieniąc.
Wlewać pomału mleko ciągle mieszając
żeby nie zrobiły się grudki.Do naczynia żaroodpornego wlać sos.
Ułożyć nadziane muszelki. Całość posypać startym serem.
Zapiekać pod przykryciem ok. 40 minut w 180-190 stopniach.
Składniki:
1 opakowanie dużych
muszli ok. 1/2kg
ser żółty do posypania
Składniki na farsz:
ok. 30-50 dag mięsa mielonego
wieprzowego
1 słoik sosu do spaghetti
lub fixu
Składniki na sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5-2 szklanek mleka
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
Muszle ugotować w osolonej wodzie al dente.
Mięso usmażyć, dodać sos.Wymieszać i nadziewać muszelki.
Na patelni rozpuścić masło.Dodać mąkę, zasmażyć ale nie rumieniąc.
Wlewać pomału mleko ciągle mieszając
żeby nie zrobiły się grudki.Do naczynia żaroodpornego wlać sos.
Ułożyć nadziane muszelki. Całość posypać startym serem.
Zapiekać pod przykryciem ok. 40 minut w 180-190 stopniach.
moje klimaty...wyglada apetycznie!!
OdpowiedzUsuń