Tym razem proponuję bitki z indyka w sosie.
Za tymi bitkami przepada nawet moje nie jedzące
mięsa dziecko:)) I zdradzę Wam tajemnicę.
Przepis jest autorstwa mojego teścia:)
Składniki:
ok. 60dag piersi z indyka
1 czerwona papryka
1 zielona lub żółta papryka 1 cebula
ok. 1L bulionu drobiowego
zioła prowansalskie
sos sojowy
sól
2 ząbki czosnku
przyprawa curry
1-2 łyżki śmietany (niekonieczne)
Mięso pokroić na plastry.
Każdy przekroić na pół(żeby był mniejszy).
Rozbić i doprawić solą.
Usmażyć na patelni na złoty kolor.
Zdjąć i na tym samym tłuszczu
usmażyć pokrojoną cebulę.
Z powrotem włożyć mięso,
zalać bulionem. Dusić do miękkości.
Dodać pokrojoną paprykę,
przeciśnięty czosnek i przyprawy ilości wg. gustu.
Dusić jeszcze ok. 10 minut.
Sos zagęścić mąką. Można dodać śmietanę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz