Strony

8 wrz 2010

Bitki z indyka



Tym razem proponuję bitki z indyka w sosie.
Za tymi bitkami przepada nawet moje nie
jedzące
mięsa dziecko:)) I zdradzę Wam tajemnicę.

Przepis jest autorstwa
mojego teścia:)

Składniki:
ok. 60dag piersi z indyka
1 czerwona papryka
1 zielona lub żółta papryka 1 cebula
ok. 1L bulionu
drobiowego
zioła prowansalskie
sos sojowy
sól

2 ząbki czosnku
przyprawa curry
1-2 łyżki śmietany (niekonieczne)

Mięso pokroić na plastry.
Każdy przekroić na pół(żeby był mniejszy).
Rozbić i doprawić solą.

Usmażyć na patelni na
złoty kolor.
  Zdjąć i na tym samym tłuszczu
usmażyć
pokrojoną cebulę.
Z powrotem włożyć mięso,
zalać bulionem.
Dusić do miękkości.
Dodać pokrojoną
paprykę,
przeciśnięty
czosnek i przyprawy ilości wg. gustu.
Dusić jeszcze ok. 10 minut.
Sos zagęścić mąką. Można dodać śmietanę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz