Strony

20 paź 2011

Chipsy ziemniaczane


Jak wiadomo dzieciaki

uwielbiają chipsy. Mój nie jest wyjątkiem ale jada
je
niezmiernie rzadko (nie pozwalam:) Wiadomo też, że nie jest to zdrowa
przekąska dlatego też moja dzisiejsza
propozycja to
chipsy domowej roboty:)))
Moje dziecko było pod wrażeniem.
Duuuuuuuużym:))))

Składniki
na 2 blaszki:

1/2 kg ziemniaków
3 łyżki oliwy
sól
mielona papryka
zioła

Ziemniaki obrać.
Pokroić na cieniutkie plasterki.
Ja użyłam robota kuchennego z
przystawką do krojenia plasterków.
Pokrojone ziemniaki zalać zimną
wodą i odstawić na 15 minut.
Następnie odsączyć je z nadmiaru
wody za pomocą ręcznika kuchennego.
Ziemniaki włożyć do miski zalać oliwą.
Posolić i jak kto woli
posypać papryką lub ziołami.
Piekarnik nagrzać do 150 stopni.
Plasterki ułożyć na dwóch blaszkach
(lub piec dwa razy) i piec ok. 40 minut.
Mają być złote i chrupiące.

7 komentarzy:

  1. strrrrasznie dawno nie jadłam domowych chipsów! mój Tata kiedyś robił najpyszniejsze:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. własnie moczę w wodzie pokrojone plasterki...ciekawa jestem czy i jak wyjdą..synek obserwuje i nie moze sie doczekac..:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy jest coś co można dodać aby był smak zielonej cebulki?? Zawsze takie uwielbiałam ale kupne, chciałabym spróbować zrobić samej... Tylko nie wiem co dodać...

    Sonia

    OdpowiedzUsuń
  4. hmmm W kwestii zielonej cebulki to nie wiem, ale ja w swoich zrezygnowałam z soli a zamiast tego ogromna ilość przypraw ziołowych (bazylia, majeranek, curry, mięta i mieszanka własnego pomysłu) oraz drobniutko pokruszona w moździerzu prażona cebulka, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zielonej cebulki... Nie wiem, ale ogólnie cebulowe robi się dodając mieloną prażoną cebulę :)

    I też właśnie testuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. Przyprawiam je zawsze oregano. Te chipsy są dla mnie znakomite.

    OdpowiedzUsuń