Strony

1 gru 2011

Rogale maślane z makiem


Na przepis rogalików natknęłam
się przypadkiem na tym blogu.
Postanowiłam je upiec bo
uwielbiam wszystko co drożdżowe
no i jeszcze takich nie piekłam:)
I nie żałuję bo są na prawdę
godne polecenia.


 Składniki na 16 szt.:
30g świeżych drożdży
1/2kg mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
2 łyżki miodu
5 łyżek letniej wody
100ml mleka
1 jajko
50g masła
1 jajko do posmarowani wierzchu
mak do posypania


Do miski wlać wodę, dodać
pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru
i 3-4 łyżki mąki.
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia
na około 15-20 minut.
Masło rozpuścić i gorące zalać
zimnym mlekiem. Ostudzić.
Następnie do miski dodać resztę mąki,
cukru, miód, jajko i masło z mlekiem.
Wyrobić elastyczne ciasto.
Miskę przykryć i odstawić do
ponownego wyrośnięcia na ok. 1h.
Następnie wyrośnięte ciasto
podzielić na dwie części.
Rozwałkować na kształt koła (ok. 28cm)
i podzielić na 0siem trójkątów.
Każdy zwinąć zaczynając od szerszej strony.


Rogale ułożyć na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia, przykryć
i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Przed pieczeniem każdy posmarować
jajkiem i posypać makiem.
Piec ok. 15-20 minut w 180 stopniach.

7 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają :) chyba jutro zrobię, a jak nie to niedzielny poranek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardziej śniadaniowe niż deserowe, bo bez nadzienia, wyglądają na bardzo smaczne :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne! I jakoś mi sie zrobiło weekendowo jak na nie patrzę;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobre zarówno na śniadanie jak i deser posmarowane dżemem lub miodem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam rogaliki. Wyglądają obłędnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj pyszne mieliśmy śniadanko :) dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne, moje zawsze jakieś takie krzywe wychodzą :(

    OdpowiedzUsuń